top of page
Zoeken
  • Liselotte van der Lugt

AFRIKABURN // De insider gids: over naakt douchen & het uitzicht van de WC.

Bijgewerkt op: 21 aug. 2019

"I'M NOT A VIRGIN ANYMORE" - maar een échte burner. We did it, AfrikaBurn 2019 en we loved the hell out of it. Het was de raarste, meest intense, vieste en leukste ervaring uit mijn leven. Maar na vertellen is best lastig - want wat doe je er nou eigelijk de hele dag? Rondlopen. Kijken. Genieten. Zonder je telefoon. Volledig leven in het moment. Met je nieuwe beste vrienden. Een week leefden we in een bubbel. Niemand verwacht wat van je. Je hoeft niet eigelijk ergens anders te zijn of iets anders te doen. Je leeft er in het hier, en nu. AfrikaBurn - once in a lifetime. Or twice, als je geluk hebt.


Vooraf hadden we zo veel vragen. Wat mee te nemen? Kun je douchen? Waar huur je je auto? Sluiten we ons aan bij een kamp? Wat dóe je er dan de hele dag? Hoe lang ga je dan? Zo veel vragen! Hadden wij ook van te voren. Hieronder onze antwoorden.Van Kaapstad naar Tankwa Town. Hoe kom je er?

Onze reis begon in Kaapstad. Hier zaten we in de allermooiste Airbnb in Campsbay. Met uitzicht op de Table Mountain en aan de andere kant de zee. Reken zeker 1 of twee dagen

Uitzicht Airbnb Kaapstad

om je auto op op te halen, boodschappen te doen maar vooral om te genieten van de heerlijke stad. Wij huurden onze auto bij Bushlore - echt een top organisatie. Betrouwbaar, vriendelijk en helemaal ingericht op Burners. We gingen voor een 4x4 met daktenten & volledig uitgerust voor kamperen. Borden, slaapzakken, een braai [ZuidAfrikaanse BBQ], echt alles zit erbij.Tips

  • Zorg dat je watertank maximaal half (!) vol is. Ze adviseren 'm helemaal vol te gooien - maar wij hebben dit water vrijwel niet gebruikt. Alleen als reserve. Het zorgt er wel voor dat je auto heel zwaar is waardoor het laatste stukje in de woestijn een uitdaging was.


  • Er wordt geadviseerd om 3 liter water per dag, per persoon mee te nemen. Lijkt mega veel hè?! Gelukkig hebben we het braaf gedaan, want alles was tot de laatste druppel op.

  • De reis naar Tankwa Town duurt ongeveer 5 uur. Neem wat lekkere snacks en een afspeellijstje voor onderweg mee. Onderweg ontmoet je je eerste burner vrienden - iedereen toetert naar elkaar!

Wat moet je meenemen?

Wat je thuis kan laten: je mobiele telefoon & oplader. Er is geen bereik en absoluut geen plek om iets op te laden. Maar dat is juist zo leuk - iedereen leeft volledig in het hier en nu. Wat je zeker mee moet nemen: fairy lights. Het wordt vroeg donker, en dan raak je makkelijk je vrienden uit het oog. Wij hadden lichtslingers (wel op batterijen) bij ons en hingen die s'avonds om ons heen. Zo herken je iedereen meteen en heb je meteen een toffe outfit!


Wat verder handig is is een hoofdlampje. En een zakmes. Ja ja, het is zeker niet alleen feesten maar ook echt die-hard kamperen. Handcrème vond ik zelf ook een topstuk. Het is namelijk super stoffig en je bent 24/7 vies en je handen worden super droog van het stof. Antiklit haar spray is ook fijn, tegen de dreadlocks ;).


Bikni/badpak en een fannypack


What to wear?

Hier zijn we heel erg druk mee geweest van te voren. Uiteindelijk is de grap: als je er bent boeit het je echt echt echt geen reet: je pakt gewoon wat bovenop je koffer ligt. Een paar favoriete items waren de kimono's van Haberdashery - als je uit je tent rolt doe je die even snel aan, maar ze zorgen ook voor een leuke outfit - bikini topjes met lange rokken. Het moet eigelijk vooral lekker zitten. We hadden in Kenia hele leuke hoofdbanden laten maken & we hadden zilvere tattoos & schmink mee. Wat betreft schoenen: je kunt ze erna weggooien dus zonde om je Dr Martens mee te nemen. Wij hadden oude laarsjes bij ons & teenslippers. Iets op je hoofd is ook fijn trouwens. Wij knoopte vaak gewoon een sjaal als soort tulbant. Leuk


Kun je douchen?

Deal with it: je wordt niet schoon. Maar dat is niet erg, gek genoeg. De meeste mensen douchen niet. Toch zijn er twee kampen waar je kunt douchen. Het is hier wel altijd heel druk. Het ene kamp is voor pro's: hier staat een hele wasstraat aan naakte mensen klaar om je met op hun lichaam vastgemaakte borstels schoon te boenen. Ook kun je hier je haren laten wassen. 1 voorwaarde: je moet naakt in de rij. Wij gingen liever naar het douche kamp - die toevallig naast onze tent stond. Ook hier sta je naakt buiten te douchen. Er is trouwens zo veel naakt. (Daar was ik op een gegeven moment helemaal klaar mee, al die blote piemels en huiden, hou gewoon je kleren aan ookal mag het uit....) Onder een inimini straaltje, maximaal 30 seconde dan wel. Zodra je de douche uit zet ben je wel direct weer onder het stof. Tsja, dat is nou eenmaal de woestijn I guess...


De "wc". Wel met uitzicht op een oneindige woestijn.

Giften en ruilhandel? Het enige dat er te koop is zijn ijsklontjes! Voor de rest deelt iedereen alles met elkaar. Het is dus niet echt 'ruilhandel' als in: ik geef jou een douche dan krijg ik een watermeloen. Het is meer zo dat als jij je wijn drinkt, je anderen ook wat aanbiedt. Er zijn ook een boel kampen die gezamelijk iets 'giften' - zoals die douche dus. Andere kampen giften bananenbrood (YUMM) of zelfs spearribs. De leukste gifters die wij tegen kwamen, waren de 'fluffyers' een gezellige groep jongens die op dag 5 rondliepen met een waterspuit, refreshment, kauwgommetje en iedereen weer even oplapte. Wij zelf hadden Polaroids bij ons - ook echt een topper om mensen blij te maken!

Wat kost het ongeveer?

Dat viel mij dus echt heel erg mee. De auto was ongeveer 300 euro per persoon, het kaartje is rond de 100 euro en we hebben inkopen gedaan voor nog eens 250 euro per persoon. Dus als je eenmaal in Kaapstad bent, is het echt niet zo duur als mensen soms denken! Lees ook onze blog over BudgetBurn waarin we tips geven hoe je zo goedkoop mogelijke burn kunt hebben.


Dag 5, lookin' freshhhh

Hoe warm is het?

Het is de woestijn. Overdag was het bij ons strak blauwe lucht, ongeveer 25 graden. Je kunt met korte broekjes rondlopen, maar door de wind is een vestje of kimono ideaal. 'S avonds koelt het heel erg af - dus neem absoluut een dikke jas en trainingsbroek mee.


De Ideale Burn Outfit


Terugweg

Wij zijn 5 nachten gebleven. Dit was perfect. Minder is net te weinig om in de flow te komen en meer voegt niet heel erg veel toe. En je bent ook echt op. Wij zijn met zonsopgang weggereden, rechtstreeks naar het mooiste wine estate van Zuid-Afrika: Babylons Toren. De lunch was zalig en omgeving precies wat we nodig hadden om even op te laden. We kwamen aan als een stelletje zwervers, zonder BH, gekke kleren, VIES (heel vies) en tja, dan realiseer je je toch wel even in wat voor een bubbel je hebt geleefd..

Even bijkomen in Babylonstoren.

Terugweg. Moe maar voldaan.Comments


bottom of page